Elke week op vrijdagmiddag is er een live radioshow van Radio509 in de theaterzaal van Bibliotheek Hilversum. Het is fysiek toegankelijk voor een breed publiek en ook live beluisterbaar (via app, online, als podcast). Bijzonder is dat het programma gevuld wordt met bijdragen door mensen met een visuele beperking voor de microfoon en achter de schermen en wordt gepresenteerd door schrijver, blogger, vlogger en radiomaker Annemiek van Munster (zelf blind).

Doel van dit project

Dit is een innovatief project waarbij Hilversum zich kan onderscheiden door een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van inclusiviteit en media. Het is een bijzondere kans om mensen met en zonder visuele beperking op een functionele manier met elkaar in contact te brengen in Hilversum.

Rol van Bibliotheek Hilversum

Met de live uitzendingen in het theater profileert de Bibliotheek zich als een cultureel platform dat bijzondere activiteiten onderneemt met volop exposure voor nieuwe media en de kansen die deze bieden voor de toekomst. Het medium radio kan de mogelijkheden van de bibliotheek versterken.

Laaggeletterden

Het programma zal ook de mogelijkheden van de Bibliotheek op de kaart zetten bijvoorbeeld als bron van informatie voor laaggeletterden. De boekenrubriek bevordert het lees- en luisterplezier van mensen met een visuele beperking maar ook voor laaggeletterden.

Meerdere wensen gaan in vervulling

Radio509 is een digitaal radiostation en opleidingsplek voor en door mensen met een visuele beperking. Voor hen is het belang dat hun medewerkers rechtstreeks met onze klanten contact kunnen hebben en dus niet alleen maar uitzenden vanuit een studio.
Er is ook een samenwerking met het MBO-college. Zij gaan studenten leveren die klanten van de Bibliotheek, slechtzienden, laaggeletterden gaan begeleiden. De studenten zorgen voor de ‘’hospitality’’. Het is een mooi project om de theorie in de praktijk te brengen.

Ideeën voor in 2023

Tijdens de pilotperiode (tot 1 september 2023) wil men ook vijf Academydagen organiseren waarin jonge radioliefhebbers met een visuele beperking een radiotraining kunnen krijgen, zodat zij ook bijdragen kunnen leveren aan het programma.

Uiteindelijk hoopt de organisatie dat dit geheel een plek gaat krijgen in de nieuwe Hilversumse Bibliotheek.

Op 7 oktober 2022 opende wethouder Arno Scheepers de eerste van de 40 inclusie Radio Talkshows Live vanuit Bibliotheek Hilversum.