In postcodegebied 1221 keken de huurders van het verzamelgebouw aan de Larenseweg 30 al jaren aan tegen de muren van de busremise, gevestigd aan de Swammerdamstraat. Het was ook een doorn in het oog van de buurtbewoners. Graffiti vandalen hadden hun stempel gedrukt op de lelijke muren, en het gebrek aan groen maakte de omgeving somber.
1e verandering
Maar verandering hing in de lucht. Een eerste poging om de buurt op te fleuren was al gedaan. De busmaatschappij Transdev had een nieuwe wand geplaatst, en onder leiding van de getalenteerde kunstschilder Eric van der Vegt, bekend van verschillende projecten in Hilversum, werden vlinders, bloemen en een prachtig gedicht van Michelle van Dijk op de muur aangebracht. De buurt begon weer te glimlachen.
Nieuw idee
Toch bleef de graffiti groeien, en de buurtbewoners wisten dat er meer nodig was om de schoonheid van hun omgeving te behouden. Het idee ontstond om een grote wandschildering van een park te maken, waarbij de gehele wand gebruikt zou worden. Een kunstwerk dat een verhaal van Hilversum vertelt en dat zo prachtig is dat graffiti vandalen het niet zouden durven te besmeuren.
Steun van alle kanten
De Dennenborghgroup, eigenaar van het busremiseterrein, gaf zijn toestemming voor het beschilderen van de muren. Acht talentvolle leerlingen van het Lucent college wilden graag meedoen tijdens hun art (praktijk) les. De buurt kwam samen, vastberaden om hun visie werkelijkheid te maken. Onder leiding van kunstenaar Harry Fransen en directe bewoner Henri van IJken begonnen ze aan het ambitieuze project. De muren werden getransformeerd in een levendig park, met weelderige bomen, kleurrijke bloemen en vrolijke vlinders.

Foto boven: De muurschildering in wording.
Foto onder: Kunstschilder Harry Franssen opent op 7 juli 2025 de 80 meter lange muurschildering, samen met buurtbewoner Henri IJken en wethouder Jacqueline Kalk.

Kunst doet leven
De initiaftiefnemers zien het volgende voor ogen: Langzaam maar zeker verandert de sfeer in de buurt. Mensen komen samen om het kunstwerk te bewonderen, kinderen spelen in de schaduw van de geschilderde bomen, en de graffiti vandalen blijven weg. De buurt heeft niet alleen de lelijke muren getransformeerd, maar ook een gevoel van trots en gemeenschap gecreëerd.
Voorbeeld street-art
De 80 meter lange en 6 meter hoge muurschildering aan de Swammerdamstraat en de Larenseweg wordt een geliefd herkenningspunt in Hilversum-Oost en is een mooi voorbeeld van een relatief goedkope manier om de uitstraling van een wijk te versterken en een stukje trots en verbinding te realiseren.