Het Voetstappenpad werd in 1938 door de Hilversumse hotelbranche bedacht om Hilversum als aantrekkelijke plaats in een natuurlijke omgeving te promoten.
De vernieuwing van dit historische pad beoogt om de verbinding tussen Hilversum en de omliggende natuur te versterken en om 3 alternatieve routes toe te voegen aan de historische route. Daarvoor worden nieuwe routepalen geplaatst en wordt het boekje waarin de route wordt beschreven aangepast.
Doel is om Hilversummers en mensen die Hilversum bezoeken een goed gevoel te geven en kennis te laten maken met de unieke Hilversumse kwaliteit als (tuin)stad in het groen.

Dit project gaat over de actualisatie van het Voetstappenpad

De oorspronkelijke route blijft bestaan, maar krijgen wandelaars de keuze om eventueel een alternatieve route te lopen. Deze worden ook opgenomen in een vernieuwd en geactualiseerd wandelgidsje.

en de uitbreiding met een drietal alternatieve routes

De alternatieve routes zijn op basis van gesprekken met gemeente Hilversum gekozen en op veler verzoek van de wandelaars.

  1. Een route door Plan Huydecopersweg: Deze route is 3,6 km korter en maakte oorspronkelijk deel uit van het historische Voetstappenpad. Dit onderdeel ging verloren bij de aanleg van de snelweg A27, begin jaren zeventig. Door de verandering van de afslag 33 nabij Arenapark, het realiseren van nieuwe natuur op de plek van de oude verkeersaansluiting en de realisatie van twee tunnels, kan deze alternatieve route weer worden hersteld.
  2. Dit is een nieuwe route die in plaats van de historische route waar nu woonwijk Kerkelanden ligt. Deze route is 1 km korter en loopt via de Bosdrift en de Oude Haven. Hierdoor krijgen de wandelaars de mogelijkheid om een interessanter, historisch deel van Hilversum te zien.
  3. Dit is een nieuwe route die over de langste natuurbrug van Europa loopt: Natuurbrug Crailoo. Dit alternatief is 300 langer dan de historische route. Hier wordt het belang van natuurverbindingen uitgelegd, een fenomeen dat ten tijde van de aanleg van het Voetstappenpad nog niet bestond.

Alle alternatieve routes worden gemarkeerd met de karakteristieke betonnen voetstapstenen, met een oranje voetstap, zodat ze te onderscheiden zijn van de oorspronkelijke route met witte voetstappen.
Ook worden opstappunten aangepast of toegevoegd waar dit logischer is. Op 21 plaatsen worden deze opstappunten voorzien van een informatiebord.

Planning

Het is de bedoeling de nieuwe routevarianten en het vernieuwde routeboekje tussen de tweede helft van 2024 en het eerste kwartaal van 2025 op te leveren. Dit is mede afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het project Huydecopersweg waar een van de aanvullende delen van de Voetstappenpadroute doorheen loopt. Lees meer.

Wanneer is het project geslaagd?

Het project is in materieel opzicht geslaagd als de historische route en de drie alternatieve routes zijn gemarkeerd met de bekende voetstappalen en het Voetstappenpadboekje is vernieuwd. Het achterliggende doel is om meer Hilversummers en bezoekers van Hilversum te laten ervaren hoe verweven de stad Hilversum is verweven met de omliggende natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat. Daarnaast stimuleert de route (in totaal 25 km) tot het maken van een wandeling in de natuur, wat aantoonbaar goed is voor geest en gezondheid. Koop het Voetstappenpadboekje.