Het is nog een pilot, maar de initiatiefnemers Interschool MediaLab Hilversum willen graag dat het een groot succes wordt. En dat begint er op te lijken. Zo is onlangs door Interschool MediaLab een project afgesloten met Xebia, gevestigd op het Arenapark te Hilversum, en de Violenschool (basisonderwijs).
Interschools MediaLab is een fysiek Lab in de passage van de Gooische Brink en Museum Hilversum waar jongeren bekend raken met lokaal ondernemerschap en de lokale economie. En het stelt ondernemers in staat te onderzoeken hoe jongeren omgaan met en leren van media en mediatoepassingen.
Interschools MediaLab is een gemeenschappelijk initiatief van het A Roland Holst College en de Stichting Mediaplein (Beeld en Geluid, Museum Hilversum en Bibliotheek Hilversum).
Lees hier het verslag, geschreven door José Honing namens Xebia
Xebia neemt Violenschool mee op avontuur in de wereld van IT en media
Hilversum – Xebia, een global IT-consultancybedrijf dat zich bezighoudt met digitale transformaties bundelde de krachten met Hilversum Interschools MediaLab om het gat tussen school en het bedrijfsleven te verkleinen. Het doel? Kinderen kennis laten maken met de wereld van informatietechnologie met een koppeling naar Hilversum mediastad. Daarom werden zestig enthousiaste leerlingen uit groep 7 en 8 van de Violenschool uitgenodigd voor een dag vol educatieve activiteiten.
Xebia is al jaren gevestigd op het Laapersveld en de samenwerking met MediaLab en de Violenschool is een mooie kans om iets terug te geven aan de gemeente Hilversum. De school heeft hierdoor de kinderen een voorproefje gegeven van de IT-sector en zichtbaarheid gegeven aan het bedrijfsleven van Hilversum. Xebia wordt gedreven door technologie en innovatie, wat verspreid wordt via verschillende soorten media en kanalen. Voor een bedrijf in dé mediastad van Nederland was dit een goede match.
Pretparken van Lego en wachtwoorden hacken
Na een korte introductie over Xebia gingen de kinderen in twee groepen aan de slag. De ene helft dook in een LEGO scrum-training gegeven door Jeanine Ottenhof, Eveline Roos en Sjoerd Nijland. In korte sprints werden de kinderen uitgedaagd om samen na te denken over het bouwen van een pretpark. Van naam tot onvoorziene omstandigheden tot de laatste feedbackronde. Op deze manier leerden de kinderen waardevolle vaardigheden over samenwerken in groepen en het vormgeven van complexe projecten die toepasbaar zijn in verschillende aspecten van het leven.
Tegelijkertijd kreeg de andere groep een spannende mini-hackcursus voorgeschoteld, onder leiding van cloud-expert Jorge Liauw Calo. Gewapend met laptops gingen de kinderen aan de slag met verschillende persona’s en hadden ze als doel het hacken van het wachtwoord van de ‘zwakste schakel’. Op een interactieve en uitdagende manier leerden de leerlingen over cybersecurity en de belangrijke rol van beveiliging in onze digitale wereld.
De Violenschool draait door
Na afloop verzamelde de gehele groep zich in de Xebia Studio, waar enkele kinderen aan onze studiotafel enthousiast vertelden over wat ze tijdens het evenement hadden geleerd en wat ze het leukst vonden. Na enthousiaste antwoorden van de kinderen en een aantal scherpe publieksvragen van hun klasgenoten, was de Xebia tour compleet. Het was duidelijk dat de dag een onvergetelijke indruk had achtergelaten, terwijl de kinderen vol trots hun nieuwe vaardigheden en inzichten deelden. Er werd gelachen, veel gesnackt en de kinderen en leerkrachten liepen lachend de deur uit. En de vraag werd gesteld wanneer ze bij Xebia mochten komen werken. Een groter compliment kon Xebia niet krijgen!
Het initiatief van Xebia en de samenwerking met de lokale gemeenschap onderstrepen het belang van het inspireren en betrekken van jonge mensen bij de snel veranderende technologische wereld waarin we leven. Xebia hoopt met deze dag een bijdrage te hebben geleverd aan het enthousiasmeren van de nieuwe generatie voor het IT-vakgebied én een bijdrage te hebben geleverd aan de gemeente Hilversum. Een vervolg op dit evenement is dan ook geen vraag maar een gegeven!
Ook een media-project opstarten met jongeren? Dat kan. Neem contact op met Willem Schnitfink: w.g.schnitfink@gmail.com