De Gooische Stoomtram maakte vanaf 1881 Hilversum en de omliggende dorpen bereikbaar voor bezoekers uit Amsterdam. Kunstenaars en ondernemers vestigen zich vervolgens in Hilversum en omgeving. Vrije geesten startten er alternatieve leefgemeenschappen. De Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF, tot 1960 de grootste radio- en zenderfabriek van Nederland) zorgt voor de opkomst van Hilversum als mediastad en de welvaart neemt toe.

Gooische Stoomtram werd Gooische Moordenaar

Toen: De tram staat bij het volk bekend als de ‘De Gooische Moordenaar’ vanwege de vele – vaak met fatale afloop – ongevallen. In totaal komen 117 mensen om het leven. Maar het voertuig is vooral ook de toeleverancier van bezoekers en daardoor welvaart.

Nu: De Gooische Moordenaar is tijdens de Dutch Media Week op de Gooische Brink een augmented reality (AR) tramreis.
Stap in, zet de AR-bril op en ervaar hoe Hilversum en omstreken eind 19e eeuw tot ontwikkeling kwamen in een mix van werkelijkheid en aangevulde realiteit. Gedigitaliseerde objecten, beeldfragmenten, foto’s, video’s en nieuwe opnames vertellen het verhaal van de verschillende grensverleggers: lokale historische figuren die elk een bijzonder aspect van de geschiedenis belichamen.

jong publiek voor het erfgoed te interesseren

De augmented reality installatie zorgt voor een mediale beleving van het erfgoed en is in zijn techniek en toepassing grensverleggend. De installatie sluit in zijn vorm en toepassing aan bij de leefwereld van jongeren en is daarmee juist een manier om jong publiek voor het erfgoed te interesseren.
De installatie is speciaal ontwikkeld om te laten zien dat Hilversum nog steeds voorop loopt in de ontwikkeling van nieuwe multimediale toepassingen. Het is voor de musea zelf ook grensverleggend om samen te werken met mediabedrijven die toepassingen maken met hun collectie objecten in een vorm die zij nog niet kennen. Een reden voor het Stadsfonds om dit project financieel te steunen.

Waar en Wanneer?

Vanaf zaterdag 2 oktober tot en met zondag 10 oktober van 11.00 – 17.00 uur reis door de tijd in Gooi en Vecht met een rit in ‘De Gooische Moordenaar.
Locatie: De Gooische Brink, Hilversum.

De Gooische Moordenaar is een samenwerkingsproject tussen DROPSTUFF MEDIA / Stichting Pleinmuseum en het Erfgoedfestival Gooi & Vecht.