Interschools MediaLab is een fysiek Lab in de passage van de Gooische Brink en Museum Hilversum waar jongeren bekend raken met lokaal ondernemerschap en de lokale economie. En het stelt ondernemers in staat te onderzoeken hoe jongeren omgaan met en leren van media en mediatoepassingen.  
Interschools MediaLab is een gemeenschappelijk initiatief van het A Roland Holst College en de Stichting Mediaplein (Beeld en Geluid, Museum Hilversum en Bibliotheek Hilversum).


Voortgang haalbaarheidsonderzoek Scholieren Mediaprojecten Hilversum

Lees hier het verslag, namens Willem Schnitfink & Hanke Wiegand over het

Journalistiek Project

gestart: 27 september tot en met 8 november 2023
6 wekelijks van: 11:30 tot 13:15 uur
Uitvoerend bedrijf: NH Media met Harmen van der Ploeg
School: Comenius College met Mylo Janssen
Mavo 21 leerlingen
Locatie: LabMediaplein NH Media

Harmen van der Ploeg aan het woord
NH Media:

Jongeren en lokale journalistiek is een lastige combinatie.

Aan de ene kant blijkt uit onderzoek dat jongeren bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in wat er in hun directe omgeving gebeurt. Aan de andere kant maken ze heel weinig gebruik van de bestaande lokale nieuwsbronnen, zeker via de traditionele kanalen als print, radio en tv.
Kennelijk is er sprake van een grote mismatch.

Met het project Nieuwslokaal Hilversum i.s.m. Scholieren Mediaprojecten Hilversum, proberen we daar wat aan te doen. We geven de leerlingen een beperkte journalistieke training, daarna mogen ze dat in de praktijk brengen. Met lokale onderwerpen uit hun eigen wereld, door hen zelf verteld, hopelijk met een typische jongeren invalshoek.

Het resultaat komt op de lokale tv en website en kunnen ze verspreiden op sociale media. De vorige pilots waren succesvol, betrokken leerlingen en mooie resultaten!

Mylo Janssen aan het woord
Docent van Comenius College
Mavo leerlijn Media

De leerlingen op verschillende van manieren kennis laat maken met de wereld van de journalistiek

Vanuit Samenwerkende VO Scholen Scholieren Mediaprojecten Hilversum is het Comenius College de samenwerking aangegaan met NH Media betreft het uitvoeren van een mediaproject voor middelbare scholieren. Het mediaproject staat in het teken van het kennismaken met de basis van de journalistiek en het maken van verschillende nieuwsitems.

Het project sluit voor het Comenius College betreft goed aan op het vak IT&M, een vak dat de leerlingen in de bovenbouw van de mavo kunnen kiezen . Als school wilde we de kans voor deze unieke samenwerking dan ook zeker niet laten liggen.

Het mooie aan het project is dat het de leerlingen op verschillende van manieren kennis laat maken met de wereld van de journalistiek en de media.

Daarnaast zie je de leerlingen enorm groeien gedurende het proces. En merk ik dat de leerlingen het ook erg spannend en leuk vinden om een keer buiten de deur te leren én les te krijgen van de experts uit het werkveld.

Andere scholen zou ik het dan ook zeker aanraden om dergelijke samenwerkingen aan te gaan. Voor nu ben ik al enorm trots op wat de leerlingen hebben bereikt. Ik kijk dan ook vol verwachting uit naar het eindresultaat.

Ook een media-project opstarten met jongeren?

Dat kan. Neem contact op met Willem Schnitfink: w.g.schnitfink@gmail.com