Speeltuinvereniging Het Erfgooierskwartier is 4 jaar geleden begonnen met het organiseren – samen met de Verbinding (de kerken Schuilhof, Rehoboth en Pniël ) met het project ‘Samen Eten‘. Dat houdt in dat één keer per maand in de Erfgooiersspeeltuin een hapje eten wordt geserveerd voor de inwoners van Hilversum, die anders alleen moeten eten. En maandelijks op zondagochtend is er voor dezelfde mensen een ontbijt.

Maatschappelijke functie

De Speeltuinvereniging is op vele vlakken aan het verbinden. Nadat in 2003 een grote renovatie had plaatsgevonden is het aantal bezoekers flink toegenomen. De speeltuin heeft een brede maatschappelijke functie in Hilversum en vooral in de wijk Noord. Ook biedt de speeltuin een stage voor leerlingen met een beperking van de Klimopschool (Hilversum Noordwest). Deze leerlingen zorgen voor het onderhoud van het groen en terrein. Door de vrijwilligers van de Erfgooiersspeeltuin worden deze leerlingen elke keer per bus opgehaald en weer terug gebracht.

Keuken

De keuken in de speeltuin is voor al deze bezoekers veel te klein geworden. Naast de dagjesmensen is het project Samen Eten een groot succes. Het startte vier jaar geleden met 4 deelnemers. Iedere maand groeide het aantal deelnemers. Nu eten er gemiddeld 50 mensen per keer mee.
De keuken had een oppervlakte van 6m2. De ruimte wilde de vereniging graag verdubbelen.

Stadsfondsbijdrage

En dus deed de vereniging een beroep op het Stadsfonds. Door het gedegen plan dat het bestuur van de vereniging was opgesteld werd de aanvraag gehonoreerd.
Samen met ondernemers uit de wijk, bewoners en vrijwilligers sloopten men eigenhandig de oude keuken en tuigden de nieuwe op.

Project geslaagd?

Aan het woord is Wilma Fennema, voorzitter van de Speeltuinvereniging Het Erfgooierskwartier: “Heel blij zijn wij met deze onze nieuwe keuken. Zo kunnen wij onze  maandelijkse activiteiten weer door laten gaan. Samen met de buurtbewoners uit de wijk Noordoost van een heerlijke maaltijd en ontbijt genieten. Op deze manier willen we de eenzaamheid onder buurtbewoners verminderen en verbindingen aangaan.
Leuk is ook dat bewoners, nieuwe buren of mensen uit de straat meenemen naar ‘Samen Eten’.  Zo vallen er eens mensen af en komt er weer iemand bij. Het blijft een leuk gevulde club, vol verhalen en gezelligheid. Regelmatig komen de buurtbewoners ook tijdens de openingstijden van de Speeltuin een ijsje eten of een kopje koffie drinken. Ondertussen kunnen ze genieten van de spelende kinderen.

75 jarig bestaan

Dit jaar viert de speeltuin haar 75 jarig jubileum. Na de bevrijding in 1945 moest menig speeltuin vanaf de grond weer worden opgebouwd. Er kwamen ook nieuwe bij, zoals de Speeltuinvereniging Erfgooierskwartier. Wilma Fennema “Veel ouderen uit de wijk wonen er al zo’n zelfde tijd. Tijdens de maaltijd komen er leuke verhalen los. Zoals hun 1e kusje in de Speeltuin. Het is heerlijk deze mensen te zien genieten.
Graag nodigen we iedereen uit om eens een kijkje te komen nemen. We zijn open vanaf 1 juni, zondag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.