Op zaterdag 13 mei vindt het festival plaats op het voormalige MOB-terrein, naast vliegveld Hilversum. Het is een evenement zoals er geen ander is in ‘t Gooi en omstreken. Alles draait die dag om het hergebruik van spullen die we niet weg zouden mogen gooien.

Doel

Het doel van het evenement is om mensen er meer bewust van te maken dat veel dingen die nu weggegooid worden nog makkelijk een tweede leven kunnen krijgen, als er met zorg naar wordt gekeken.

Doelgroep

We leven in een tijd waarin het hergebruiken van materialen en grondstoffen in een opleving zit. We worden ons er steeds meer van bewust dat we niet eindeloos kunnen doorgaan met steeds maar nieuwe dingen kopen, die we na een paar jaar weer in de vuilnisbak gooien.

Het festival is enerzijds voor particulieren, die op zoek zijn naar inspiratie voor hergebruik en upcycling. Anderzijds voor bedrijven, die steeds vaker willen overleggen over hergebruik van dingen die overblijven in hun bedrijfsproces. Hiervan zijn tijdens het evenement vele voorbeelden te vinden.

Voorbeelden van hergebruik en upcycling

Voor wie graag meer wil weten over hergebruik is er dit evenement. Hier kun je terecht als je spullen hebt die je eigenlijk niet weg wilt gooien, maar waar wel wat aan gedaan moet worden voordat ze weer bruikbaar zijn.

Dat kan om heel veel dingen gaan:

Denk maar aan een meubel waar een pootje vanaf is gebroken, een buitentafel met een goed onderstel maar waarvan het blad is aangetast door de regen. Of stoelen die nieuwe bekleding nodig hebben. Een leren bankstel waarvan de bekleding op sommige plekken kapot is, maar waarvan de rest van het leer nog kan worden hergebruikt om bijvoorbeeld tassen van te maken.

Inspiratie voor bedrijven:

Zo hebben we tafels staan van gebruikt hout die gemaakt hebben voor de NOS en voor de Groene Afslag. Ook hebben we veel voorbeelden van winkelinrichtingen van gebruikte materialen, zoals tussenwanden en serres van gebruikte ramen en deuren.

Ter plekke laten repareren of upcyclen

Op zaterdag 13 mei staan er op het voormalige MOB-terrein in Hilversum (nabij het vliegveld) tientallen makers klaar om kennis te maken met mensen die graag anders met hun spullen willen omgaan. Mensen die iets te repareren hebben bijvoorbeeld, of mensen die gewoon graag willen komen kijken hoe iets gerepareerd wordt. Je kunt er terplekke jouw meegebrachte spullen laten upcyclen. Dus van een nieuwe functie voorzien zodat de waarde ervan toeneemt. Bijvoorbeeld een tafel van een oude brandhaspel, broekriemen van gebruikte fietsbanden en banken van afgedankte pallets.

Gratis toegang

Wil je komen kijken hoe spullen die nu weggegooid worden nog makkelijk een tweede leven krijgen? Wil je iets ruilen, laten repareren of upcyclen? Kom dan op zaterdag 13 mei naar het Opwaarts Upcycle Festvial. De toegang is gratis.

Partners van het festival

Op het terrein staan zaterdag 13 mei vele makers uit de hele regio met verschillende expertises.
Een greep uit de makers:

  • Marijn Dee maakt alledaagse gebruiksvoorwerpen van gebruikt hout. Als hij bij wegwerkzaamheden en een oude kabelhaspel krijgt, dan maakt hij er met veel plezier een set onderzetters van. Met een mooi motief erin gegraveerd, want hij is superhandig met de CNC, een afkorting voor een computerfrees die strakke motieven tekent in ieder materiaal.
  • Daan van Alkemade kan het niet aanzien dat er zoveel spullen worden weggegooid die eigenlijk nog goed zijn. In de loods op het MOB-terrein staan nu allerlei geredde spullen die worden hergebruikt. Van tweedehands bouwmaterialen tot stoelen en tafels die soms alleen maar even schoongemaakt hoeven te worden. Afgelopen jaren maakte hij ook tientallen meubels van hergebruikt materiaal voor opdrachtgevers als De Groene Afslag en voor de NOS.
  • Cedric Ceulemans maakt al jaren fantasievolle lampen van krullende takken die hij vindt in de natuur. Hij is opgeleid aan de Design Academie in Eindhoven en hij bedenkt graag nieuwe toepassingen voor afgedankte gebruiksvoorwerpen.
  • Erik Leenders maakt graag stevige meubels van balken die bijvoorbeeld afkomstig zijn uit vloeren van gerenoveerde huizen. Als je Erik een partij afgedankte balken geeft staat er de volgende dag een prachtige robuuste tuintafel met bijpassende bank.
  • Femke Dix, schoenmaker en leerbewerker. Ze maakt tassen van leer dat wij van afgedankte bankstellen afhalen. Aan de voorkant waar mensen op hebben gezeten, zit er dan soms een beschadiging in het leer. Maar aan de achterkant van de bank, die meestal tegen de muur staat, zitten mooie grote onbeschadigd leer die Femke omtovert in mooie tassen. Ze repareert ook dingen van leer die het publiek meeneemt naar het evenement.
  • Rob Romarius van Ferri Battuti. Hij kan alles maken van metaal. Hij gebruikt bijvoorbeeld afgedankt gereedschap om er mooie kandelaars van te maken. Tijdens het hergebruik evenement kan hij mensen helpen met metalen voorwerpen die stuk zijn maar een tweede kans verdienen. Als Rob het niet kan lassen, dan is het echt kapot.

Naast deze makers zijn contacten gelegd met een meubelbekleder, een fietsenmaker, mensen die tweedehands kleding ruilen en repareren en met het repaircafe, die we op die dag hebben uitgenodigd om bij ons op locatie elektrische apparaten te komen repareren.

Ook partner van het festival: GAD

Een speciale gast op het terrein is de GAD. Naast het meenemen van een mobiele scheidingsstation komt men uitleggen wat je met spullen kan doen die nog bruikbaar zijn. En als we er echt niks meer mee kunnen zullen de specialisten van het GAD ons uitleggen hoe we dit afval het beste kunnen scheiden.

Waarom financiële steun van het Stadsfonds Hilversum?

Het Stadsfonds vindt dit festival een goed initiatief om meer milieubewust te worden, voor zowel voor de inwoners van Hilversum als de bedrijven die hier gevestigd zijn. Door spullen aan elkaar door te geven ontstaat er ook verbinding, creativiteit en innovatie.