Anders dan anders

Begin maart start de nieuwste editie van de Zilveren Kei, een evenement voor jongeren uit Hilversum en omstreken gericht op de ontwikkeling van creatief talent. De opzet van het evenement is dit jaar anders dan voorgaande edities. De focus ligt niet langer op het wedstrijdelement maar op het proces van leren en inspireren van en met elkaar. De Zilveren Kei is een inclusief project waaraan alle jongeren mee kunnen doen die hun talent in beeldende kunst en media willen ontdekken en willen ontwikkelen.

Kunstcoaches

Zes lokale kunstenaars gaan als kunstcoach de jongeren begeleiden

De expertise van deze kunstenaars loopt uiteen van fotografie en film tot aan lichtobjecten tot aan grafische vormgeving, tekenen en textiel. In verschillende samenstellingen wordt er door jongeren en lokale kunstenaars gewerkt aan een verzameltentoonstelling: de Zilveren Kei Expositie in de Gooische Brink in Hilversum.

Twee trajecten om iedereen een kans te bieden

Het evenement bestaat uit twee trajecten, ‘Expose Your Talent’ en ‘Create Your Talent’

Expose Your Talent : individueel traject

Dit individuele talenttraject is voor de aanstormende kunsttalenten. Zij hebben al eerder kunst gemaakt of misschien al een cursus of vak hebben gevolgd. In dit traject moeten jongeren hun al gemaakte werk pitchen om één van de 10 plekken te bemachtigen. De kunstcoaches begeleiden deze 10 jongeren 2 maanden lang bij het maken van nieuw werk voor de expositie. Iedereen kan zich tot 7 maart 2021 inschrijven voor ‘Expose Your Talent’

Create Your Talent: groepstraject (meivakantie van 3 t/m 7 mei)

Bij ‘Create Your Talent’ richt de Zilveren Kei zich op jongeren die misschien nog niet zoveel in aanraking zijn gekomen met beeldende kunst en media, daar wel geïnteresseerd in zijn en hun talent graag zouden willen ontdekken. In dit groepstraject is er plek voor 100 jongeren die samen met de kunstcoaches tijdens maakateliers in de meivakantie een hele middag aan de slag gaan met verschillende materialen, technieken en invalshoeken. Hieruit ontstaan 6 verschillende werken en installaties. Alles is straks te zien op de Zilveren Kei Expositie.
Jongeren kunnen zich inschrijven tot 30 april voor ‘Create Your Talent’.

Opening tentoonstelling 13 mei 2021

Het gemaakte werk is te zien op de tentoonstelling ZK2021 Expo. Die opent op donderdag 13 mei a.s. De organisatie en partners van de Zilveren Kei hopen alle leerlingen uit Hilversum en omstreken een kans te geven hun creativiteit te ontplooien en ze een podium te bieden om hun talent te laten zien aan een breed publiek.

Kosteloze deelname mogelijk gemaakt door

De Zilveren Kei wordt dit jaar georganiseerd door Stichting Grafisch Atelier Hilversum met financiële ondersteuning van Gemeente Hilversum, Stadsfonds Hilversum en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Deelname aan de Zilveren Kei is volledig kosteloos. Het event wordt georganiseerd conform de richtlijnen van de RIVM en zal indien nodig online plaatsvinden.

Waarom steunt het Stadsfonds dit project?

Het Stadsfondsbestuur vindt het een mooi project voor het stimuleren en zichtbaar maken van jong creatief talent in regio Gooi en Vechtstreek. De behoefte bij doelgroep is onderbouwd met onderzoek. Mooie doelstellingen, meetbare resultaten, meerdere financiers. Een voorbeeld voor anderen hoe een project voorbereid, gestart en begeleid hoort.