Stadsfonds Hilversum bestaat tien jaar!

Bij gelegenheid van het tienjarig jubileum in 2025 van Stichting Stadsfonds Hilversum sprak Ton Verlind met tien Hilversumse ‘smaakmakers’ die met geld van het Stadsfonds belangrijke doelen wisten te realiseren. ‘Met geld uit het Stadsfonds werd Hilversum mooier’, zo luidt de teneur.

Daarnaast blikt Stadsfondsmanager Ingrid Geul terug op de afgelopen tien jaar. De serie interviews start met de Stadsfondsmanager.

Laat je inspireren!

Rol van de Stadsfondsmanager is mensen met elkaar verbinden

Het Stadsfonds Hilversum werd in 2015 opgericht door lokale ondernemers die een kleine opslag op de Onroerend Zaakbelasting accepteerden om zo een fonds te creëren voor economische en maatschappelijke projecten. Ondernemers stonden aanvankelijk sceptisch tegenover het fonds, maar kregen vertrouwen na succesvolle projecten en goedgekeurde aanvragen. Het fonds heeft in tien jaar tijd ongeveer 10 miljoen euro geïnvesteerd in diverse evenementen en samenwerkingsprojecten, wat heeft bijgedragen aan een levendiger Hilversum.

Ingrid Geul, Stadsfondsmanager

Verliefd op de Gijsbrecht van Amstelstraat

Kun je verliefd zijn op een winkelstraat? Wie luistert naar de lofzang van de ondernemers Joost Verhaaren en Gerard Wouterson kent het antwoord. Dat luidt: ja, dat kan!
Het was een aantal jaren geleden. In de herfst vielen een paar winkels om. Het was een grauwe, grijze dag. Joost stond met een collega naar de winkelstraat te kijken. ‘Het was donker en we zagen zwarte gaten waar eigenlijk het licht zou moeten branden. Hoe zal dat er zomers uitzien, vroegen we ons af? Op dat moment namen we ons voor: daar gaan we wat aan doen, we zijn tenslotte ondernemer’. En zo werd ‘de Gijsbrecht’ met hulp van het Stadsfonds een van de leukste winkelstraten van Nederland.

Joost Verhaaren & Gerard Wouterson

Samenwerken! samenwerken!
Daar ligt de toekomst van de mediasector

De mediasector in Nederland en die in Hilversum in het bijzonder staat onder sterke druk van de concurrentie van buitenlandse techgiganten. Steeds meer geld vloeit zo naar Amerika en China.
Volgens directeur Vivian Opsteegh van de vorig jaar opgerichte Stichting Media Campus NL ligt de redding van Hilversum als mediastad in samenwerking, samenwerking en nog eens samenwerking.
O.a. met financiële steun van het Stadsfonds heeft de Stichting een vernieuwingsagenda samengesteld, waarop kennis wordt gedeeld en samengewerkt. De realisering van een expertisecentrum waar studenten, professionals, bedrijven en aankomende bedrijven zich daadwerkelijk kunnen voorbereiden op de toekomst en met elkaar samenwerken zou de kers op de taart zijn van de Media Campus. Het is de droom van Vivian Opsteegh.

Vivian Opsteegh & Merel Becht

Het Stadsfonds is een zegen voor ondernemers

Bas Brüll, voorzitter van de Ondernemersvereniging Zuidwest, wint er geen doekjes om.
‘Het Stadsfonds is een zegen voor ondernemers’, zegt hij. ‘Het fonds heeft voor ons dingen mogelijk gemaakt die anders niet te doen zijn’. Bijvoorbeeld: dankzij financiële steun van het Stadsfonds werd bedrijventerrein Zuidwest voorzien van cameratoezicht, waardoor de sfeer wezenlijk ten goede veranderde.

Hans Mackaay en Bas Brüll

Horeca Hilversum kwam de coronapandemie door met een briljant plan dankzij Frank Loois en het Stadsfonds

Na vijftien jaar keihard ploeteren had de Hilversumse horecaondernemer Frank Loois van eetcafé Gulle Graef (vijfenveertig werknemers) tot 2019 een gezond bedrijf. Géén schulden, wat reserve op de bank, een probleemloze toekomst. Tót de Coronacrisis een eind dreigde te maken aan wat een sprookje leek te zijn.

In memoriam Frank Loois (4-2-2025)

Deborah den Dulk, manager van centrum Hilversum én van winkelcentrum Riebeeck

‘Economische en sociale doelen gaan heel goed samen. Dat bewijst de make-over van winkelcentrum Riebeeck. En, een bezoek aan het centrum moet een beleving worden: meer dan alleen maar een noodzakelijk uitstapje om je boodschappen te doen.’

Deborah den Dulk

In de Havenstraat is de zon gaan schijnen

Georgios Mylothridis is behalve uitbater van Taverna de Griek in Hilversum, ook voorzitter van Ondernemersvereniging de Havenstraat. ‘Had je me het een paar maanden geleden gevraagd dan had ik gezegd: ik ga terug naar Griekenland’. Maar zijn vrouw werd zwanger en hijzelf raakte in de ban van de plannen om de Havenstraat als winkelstraat te pimpen. Twee redenen om blijvend te kiezen voor Hilversum. Hoe het straks gaat ná zijn pensionering, ziet hij dan wel, zegt hij. Hij is nu zesendertig.

Georgios Mylothridis

Eric van der Vegt is manisch creatief en maakt de stad mooier

Eric van der Vegt zou je kunnen zien als de stadsschilder van Hilversum. ‘Ik wil op mijn manier iets doen voor de samenleving’, zegt hij. Iedereen kan in zijn eigen omgeving het verschil maken, zo luidt zijn filosofie. ‘Door je talenten te gebruiken’.

Dankzij het Stadsfonds ontstond er een vruchtbare samenwerking tussen Eric, de kunstschilder, en Hilversumse ondernemers. ‘Elke ondernemer zou met een kunstenaar moeten samenwerken, omdat kunstenaars op een andere manier naar een onderneming durven kijken en daar goede ideeën uit voortkomen. Loop maar eens met een kunstenaar door je gebouw’, luidt zijn advies.

Eric van der Vegt

‘Noordoost staat aan het begin van een spannend project’

‘Noordoost’ is een trekkingsgebied van het Stadsfonds waar de ontwikkelingen nog in een beginfase verkeren. Projectleider voor dit gebied is Chantal Monsma. Zal het haar lukken om bewoners en ondernemers in beweging te brengen om de wijk op te fleuren?
‘Het is van belang dat de ondernemers een band met de buurt en de bewoners krijgen’, zegt ze. ‘Winkels hebben een belangrijke sociale functie. Ondernemers realiseren zich dat niet altijd voldoende’.

Mayke Vaes en Chantal Monsma

Winkelcentrum Seinhorst is het cement van de buurt

Winkelcentrum Seinhorst in Hilversum is het cement van de buurt, een ankerpunt voor de bewoners. Je loopt er gemakkelijk even binnen. De dienstverlening gaat veel verder dan de dagelijkse boodschappen. De buurtbewoners komen er graag, zo blijkt uit onderzoek en er is een prettige vorm van sociale controle.

Daniëlle Guiteneau & John Poortvliet

Buitenplaats de Hoorneboeg is dé plek in Hilversum om fysiek en mentaal bij te tanken

Een speelplaats voor grote mensen: zo zou je Buitenplaats De Hoorneboeg aan de rand van Hilversum kunnen noemen. Aanvankelijk een besloten centrum voor bezinning van de remonstrantse kerk heeft De Hoorneboeg de poorten opengezet en zich mede met steun van het Stadsfonds ontwikkeld tot een plek voor inspiratie. Er worden cursussen gegeven op het gebied van mentale gezondheid, diversiteit, natuur en nieuw leiderschap. Daarnaast worden evenementen georganiseerd die verbonden zijn met deze thema’s, zoals de succesvolle Bosbios, die jaarlijks zo’n 4000 bezoekers trekt.

Willemijn Metselaar