De Zilveren Camera is de Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie en wordt sinds 1949 uitgereikt. De prijs wordt op 6 februari 2021 voor de zesde keer in Hilversum uitgereikt. Een mijlpaal voor de Mediastad. Museum Hilversum en stichting De Zilveren Camera realiseren samen de 72ste editie van de Zilveren Camera uitreiking.

Museum Hilversum en stichting De Zilveren Camera

Stichting De Zilveren Camera heeft zich in 2019 in Hilversum gevestigd en kantoor genomen in Museum Hilversum. Voor beide organisaties is het een bevestiging van de succesvolle onderlinge samenwerking. Museum Hilversum en De Zilveren Camera breidden in 2020 hun samenwerking uit met het project ‘De Achterkant van Hilversum’, waarmee fotografie en onderzoeksjournalistiek werden gekoppeld. Ook was er de samenwerking met de Hogeschool Utrecht en de landelijke minor Mediavormgeving. Deze samenwerkingen worden in 2021 gecontinueerd.

Doel

De Zilveren Camera en Museum Hilversum hebben de volgende doelen:

  • Het imago van de mediastad Hilversum versterken als een platform voor de nationale gemeenschap van nieuwsfotografen. Dit wordt gerealiseerd via de nationale jurering en prijsuitreiking , de hoofdtentoonstelling, en het Festival Nieuwsfotografie;
  • Het betrekken van Hilversumse leerlingen (bovenbouw), scholieren en MBO-studenten bij nieuwsfotografie via het educatieprogramma Mediawijze Nieuwsfotografie, workshops nieuwfotografie en de Zilveren Camera Junior;
  • Het vergroten van de interesse van inwoners van Hilversum voor nieuwsfotografie. Dit wordt gerealiseerd met de tentoonstelling, de buitenexpositie, de Publieksprijs en het Festival Nieuwsfotografie.
  • Het versterken van het verblijfsklimaat op en rondom de Kerkbrink en het Centrumgebied door samen te werken met ondernemers zoals winkeliers, dienstverleners en de horeca rondom de Kerkbrink. Met als subdoel het stimuleren van de lokale economie.

Meedoen met de wedstrijd

foto van Museum Hilversum

winnaar Zilveren Camera 71ste editie. Bron: Museum Hilversum

Er kan worden ingezonden voor alle categorieën en prijzen tot 1 januari 2021 om 12:00 (CET) via wedstrijd.zilverencamera.nl

Zilveren Camera Festival

Na de opening is de expositie Zilveren Camera 2020 zeven weken te zien in Hilversum. De hoofdexpositie toont alle prijswinnende foto’s; een kleine 200. Tijdens het Festival vinden portfoliobesprekingen plaats voor aankomende nieuwsfotografen. Er zijn meet & greets met de categoriewinnaars en er zijn rondleidingen. Het thema voor de editie 2020 is Contrast.

Het Festival Nieuwsfotografie brengt landelijk bekende, lokale en regionale nieuwsfotografen in contact met elkaar en het brede publiek.

Zilveren Camera Junior

Priscilla Oniyke (13 jr) uit Hilversum

Priscilla Oniyke (13 jr) uit Hilversum

Het thema is net als de voorgaande jaren: Mijn eigen dagelijkse nieuws. De Zilveren Camera Junior is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een algemene Juniorprijs en een Hilversumse Juniorprijs.
Om de deelname aan de Junior-wedstrijd te stimuleren biedt Museum Hilversum een verdiepende workshop aan waarbij de jonge deelnemers leren kijken naar nieuwsfoto’s. Door zelf het eigen nieuws te fotograferen, leren zij hoe de keuze voor een onderwerp tot stand komt, hoe een nieuwsfoto tegelijk waarheid en perceptie is en hoe beïnvloeding werkt. Ook leren de deelnemers wat een goede nieuwsfoto is.

Foto door Veronique Jansen

De Zilveren Camera Junior wordt op 20 maart 2021 uitgereikt door Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum

Zilveren Camera Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Stadsfonds Hilversum