De plannen met het C&A-gebouw

Een televisiestudio op de benedenverdieping, 38 kleine appartementen op de bovenste etage en een shop waarin alles te vinden is wat met letters te maken heeft: dat wordt de nieuwe bestemming van het C&A-pand aan de Kerkstraat in Hilversum.

De nieuwe eigenaar is Amin Usman van Libris Boekhandel Voorhoeve. In 2018 werd hij uitgeroepen tot Hilversumse ondernemer van het jaar.

Amin lichtte zijn plannen toe in het 2e webinar van het Stadsfonds Hilversum op 13 januari 2021. Een gewaagde stap zo midden in de crisis, vond presentator Frank du Mosch. De nieuwe eigenaar sprak het niet tegen, maar de crisis heeft zo ook zijn voordelen. De prijs van het pand daalde en omdat alle winkels gedwongen gesloten zijn is er volop tijd voor een goede voorbereiding van de verhuizing.

Meer dan boekhandel

Voorhoeve is inmiddels meer dan alleen een boekhandel. ‘De tijd van vroeger dat je 3 x per jaar boeken inkocht en ze daarna weer verkocht is voorbij’, zegt hij. De winkel is nu een omgeving waarin je alles vindt dat met letters te maken heeft. Daartoe horen ook leesbrillen. Brillen in een boekhandel? ‘De meest winstgevende vierkante meter van de winkel’, lacht Amin.

Winkelconcept

Wie met andere ogen naar zijn winkelconcept kijkt, ontdekt zo ook nieuwe zakelijke kansen, zo luidt zijn boodschap. ’Boeken vormen nog steeds de kurk. Maar we hebben ook een cadeau-assortiment, een lunchroom en we staan aan de vooravond van het verwezenlijken van een grote droom: het hebben van een studiofaciliteit’, aldus Amin.

Online

Bovendien wordt er veel geïnvesteerd in de aanwezigheid op internet, een levensnoodzaak voor wie wil overleven. De Libris-boekwinkels hebben op dit gebied de handen ineengeslagen en samen een webomgeving gebouwd. Veel gebeurt daar in gezamelijkheid maar de websites zijn zo ingericht dat de klanten op internet vooral met de eigen uitstraling van Voorhoeve worden geconfronteerd.

Online bestellen wordt belangrijker. Tijdens de eerste lockdown heeft de boekhandel elektrische cargofietsen aangeschaft, waarmee thuis wordt bezorgd. Bijkomend effect: ze vallen op in het straatbeeld.

Live vanuit Studio Voorhoeve

Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

De studio komt er. Aan de straatzijde met uitzicht op een levendige Kerkstraat. Alleen maar boekhandel zijn is niet meer voldoende. ‘Je moet mensen meer aanleiding geven naar een boekhandel te komen dan alleen maar een boek’. De studio moet mede voor die levendigheid zorgen.
Welke les is er te trekken?

Wat kunnen andere ondernemers leren van de Voorhoeve-aanpak. Usman: ‘Ik ben net een labrador. Ik ga gauw kwispelen en ben snel blij’. Mogelijkheden zien en je niet blind staren op de beperkingen is volgens zijn vaste overtuiging de uitweg uit deze crisis.

Beluister het interview met Amin Usman