Drie dagen mooie schaakactiviteiten met de 2 meest talentvolle meiden van Nederland. Dat maakt deze voor het eerst georganiseerde Queen’s Gambit Hilversum uniek.

Netflix serie

Queen’s Gambit (oftewel Damegambiet). Twee woorden die een jaar geleden een magische klank kregen door de gelijknamige Netflix-serie die verraste met recordkijkcijfers. De serie gaat over een jonge vrouw, Beth Harmon, die na een getroebleerde jeugd met succes de internationale schaaktop bestormt.

Deze serie was de aanzet tot een unieke samenwerking met het A. Roland Holst College, de openbare bibliotheek, schaakclub HSG en Stichting Hilversum Schaakt.

Driedaagse op 3 locaties

Zij presenteren op 10, 11 en 12 september een driedaags Queen’s Gambit festival in Hilversum. Met activiteiten op drie locaties: het A. Roland Holst College (vrijdag), de openbare bibliotheek (zaterdag) en Fabrique Ludique (zondag).  Alle informatie en het detailprogramma is te vinden op de website van schaakclub HSG.

Speciale aandacht voor meisjes

Twee jonge schaaksters, Nederlandse toptalenten, spelen de hoofdrol in Queen’s Gambit Hilversum : de Amsterdamse Eline Roebers (2006) en Machteld van Foreest (2007) van de bekende schaakfamilie uit Groningen. Ze nemen het op tegen de twee beste schakers van Hilversum, Eelke Wiersma (1973) en Jan Willem van de Griendt (1970). Beiden zijn in het bezit van de internationale meestertitel. Ook komen de schaakmeiden uit tegen het schakersechtpaar grootmeester Twan Burg & vrouwengrootmeester Nargiz Umudova.

Speciale aandacht voor jeugd- en vrouwenschaak

Met veel aandacht voor de jeugd en dames, maar ook voor volwassenen worden ook workshops georganiseerd, aanschuifsimultaans, speelse schaakactiviteiten voor de jeugd, en lezingen/presentaties gericht op jeugd- en vrouwenschaak. De lezingen worden verzorgd door Joyce van der Meijden, schrijfster van de serie Simon de Schaker, sportbegeleider Johan Wakkie (over schaken en verbinding), schaaktrainer Pascal Losekoot (over vrouwenschaak) en Guyliano Radhé (over zijn bijzondere aanpak als jeugdschaakcoach).

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk

De partijen van Eline en Machteld zullen live op internet (Twitch) zijn te volgen.
Het volledige programma per dag per locatie staat op de website van schaakclub HSG.

Queen’s Gambit Hilversum wordt o.a. mede mogelijk gemaakt door Stadsfonds Hilversum.